3 april 2014
Een goed moment om even terug te blikken op de afgelopen dagen. Overall was het een prima evenenement, veel dingen gehoord, veel mensen gesproken, collega MVPís, MCMís, Microsoft Product Group mensen, teveel om op te noemen.
Het begon met een keynote op maandag 31 maart. En het was een saaie keynote. Een format met 2 mensen op een stoel die een discussie voeren (en geforceerd roepen ìI am so excited to be hereî) spreekt ons Europeanen niet aan. Wel leuk waren een aantal videootjes die ze hadden gemaakt waarvan het filmpje van Greg Taylor en David Espinoza over ëEmail Innovationî toch wel het leukste was:
Wat ook wel scheelde was dat alle deelnemers een Dell Venue 8 Pro mochten ophalen bij de Dell stand, dat maakte ook veel goed van de toch wel saaie keynote verder.
Maar het evenement zelfÖ. MEC 2014 was een driedaags evenement met meer dan 100 unieke sessies. Deze sessies waren onderverdeeld in 2 soorten sessies:
Break-out sessions ñ De normale ëone to manyí sessies waarbij een spreker voor een zaal staat en aan de hand van een Powerpoint presentatie zijn verhaal afsteekt en waarbij je aan het einde van het verhaal vragen kunt stellen. Er zijn sprekers van Microsoft (ìhoe dingen moeten werkenî) en MVP en MCM sprekers (ìhoe dingen echt werkenî).
Experts Unplugged ñ Een soort free format sessie, ook wel ëchalk & talkí genoemd waarbij een aantal specialisten van het Exchange team voor een whiteboard staan en daar specifieke vragen uit het publiek beantwoorden. Dit zijn toch wel erg waardevolle sessies omdat het echt ëreal world issuesí zijn die besproken worden.
Het leuke van een specialistisch evenement als MEC is wel dat er grote interactie is tussen het publiek (ca. 2000 man) en de mensen van het Microsoft Exchange team. Er waren serieus veel mensen uit Redmond hier (die moesten werken, met als gevolg dat vrijwilligers als MVPís en MCMís vrij waren) die erg open en eerlijk op vragen antwoord gaven. Ik was daar serieus verbaasd over eigenlijk. Ook over Office 365 kwamen voldoende antwoorden welke je toch een beter beeld geven hoe Office 365 werkt en onderhouden wordt.
Gedurende het evenement heb ik wel een aantal interessante dingen gehoord over Exchange en over Office 365:
Office 365 is de toekomst van Microsoft en dus ook voor Exchange Online. Alle nieuwe dingen worden eerst ontwikkeld voor Office 365 en als het interessant genoeg is (en als het mogelijk is) worden deze dingen geschikt gemaakt voor Exchange on-premises.
Elke twee weken (!) wordt een nieuwe versie van Exchange 2013 uitgerold binnen Office 365.
Als een nieuwe versie wordt uitgerold worden de servers van scratch geÔnstalleerd. De ëoudeí Exchange wordt verwijderd, Windows opnieuw geÔnstalleerd en Exchange wordt geÔnstalleerd, volledig automatisch.
De aanbeveling van Microsoft is om zogenaamde multi-role servers (dus CAS en Mailbox op ÈÈn server) te gebruiken. Voor Office 365 worden echter dedicated servers gebruikt. Ik vermoed dat dit een organisatorisch ding is (ze wilden hier niet verder op ingaan) omdat de CAS verantwoordelijkheid bij een ander team ligt dan de Mailbox verantwoordelijkheid.
OWA lijkt de ëpreferred clientí te worden binnen Office 365. Dit ligt voor de hand omdat de OWA client onderdeel is van Exchange, terwijl Outlook onderdeel is van het Office team waar het Exchange team weinig over te zeggen heeft.
Naast de inmiddels beschikbare OWA Client voor iPhone komt Microsoft binnenkort met een OWA client voor Android. Hopelijk neemt dat een behoorlijk aantal pijnpunten in de combinatie Android-ActiveSync weg.
Het is overduidelijk dat Microsoft worstelt met de de ontwikkelingen op het gebied van social media. Natuurlijk heeft Microsoft Yammer, maar dat vind ik meer ìJammerî op dit moment. Wel zie je goede ontwikkelingen ontstaan (in Office 365) als Universal Groups, Clutter, People View en Office Graph. Ook zijn er interessante ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het social network, codename Oslo.
Er is verschrikkelijk veel werk gestoken in de integratie van on-premises Exchange in Office 365. Directory synchronisatie met password synchronisatie, hybride implementatie, ADFSÖ veel complexiteit is verborgen achter duidelijke wizards (verborgen is iets anders dan verwijderd!) maar onderschat de complexiteit niet.
Vanuit een Exchange (on-premises) perspectief zijn er ook nog wel interessanten dingen te melden of nieuwe features die er aan zitten te komen:
Veel focus op het uitrollen van een Exchange 2013 omgeving. Tot op heden vanuit Microsoft altijd informatie over hoe het zou moeten zijn, maar nu ook hoe je het zou moeten doen met ëreal worldí voorbeelden. Bijvoorbeeld het uitrollen van een Exchange 2013 in een aparte (lege) Active Directory site om certificaat meldingen bij Outlook clients te voorkomen. Na installatie en configuratie van de server deze verplaatsen naar de productie Active Directory site.
NFS is nog steeds niet ondersteund voor Exchange 2013 omgevingen (denk aan Vmware disks op NetApp filers)
Public Folders zijn toch wel een bron van zorg, zowel voor gebruikers als voor Microsoft. Op dit moment (april 2014) is de ondersteunde limiet ëslechtsí 10,000 folders, maar Microsoft werkt hard aan het oprekken naar 1,000,000 folders. Er waren voldoende klanten op MEC die (veel) meer Public Folders hebben en constructieve feedback konden geven.
De Exchange 2013 Sizing Guidance is bijgewerkt naar SP1 met onder andere:
Een nieuwe limiet voor de page file (32GB, fixed) voor Exchange servers met meer dan 32GB intern geheugen.
CPU requirements zijn verhoogd vanwege de introductie van het nieuwe MapiHttp protocol.
MapiHttp is het nieuwe protocol voor Outlook clients en dit protocol heeft de toekomst. Nu alleen in Outlook 2013 SP1 maar wordt waarschijnlijk ook beschikbaar voor Outlook 2010. Outlook Anywhere is officieus dood verklaard. Een nieuw protocol komt met nieuwe uitdagingen en onbekende verrassingen, maar MapiHttp kent ook vele troubleshooting mogelijkheden.
De aanbeveling van Microsoft is nu om 4 Mailbox database kopieÎn in een DAG te gebruiken, drie ënormaleí kopieÎn en ÈÈn ëlaggedí kopie. Er lijkt meer nadruk te komen vanuit Microsoft op deze ëlagged copyí.
De aanbeveling vanuit Microsoft is nu om de Witness server op een derde locatie te plaatsen. Hier wordt al jaren over gesproken, maar dit is nu een echte aanbeveling geworden. Ook is er een sterke voorkeur om de DAG servers te verspreiden over twee locaties. Dit is voornamelijk van toepassing op grote klanten, voor kleinere klanten is toch de focus meer gericht op Office 365.
Multi-Factor authentication en Single Sign-One komen (eindelijk) beschikbaar voor Outlook 2013. Dit jaar nog in combinatie met Office 365, volgend jaar voor de on-premises Exchange implementaties.
Een ander belangrijk aspect van evenementen zoals de MEC is het sociale aspect. Er is veel interactie tussen de deelnemers en veel mensen kom je op andere evenementen ook tegen en dit is ook het moment om bij te praten met goede bekenden (MVPís, MCMís en Exchange product groep mensen). Uiteraard is er een welkomst receptie, maar voor de Attendee Party was een complete straat (Rainy Street) met barretjes afgehuurd. Voldoende te eten en te drinken en lekker weer maken het extra leuk natuurlijk.
Terugblikkend op MEC 2014 kan ik wel stellen dat het een geslaagd evenement was. Veel informatie en open en eerlijke antwoorden van mensen van Microsoft, zeker daar waar het Office 365 betreft. Ik heb hier veel informatie opgepikt wat het mogelijk maakt om de strategie van Microsoft beter te begrijpen (persoonlijk had ik weinig met Office 365 en de hele ontwikkeling van Exchange 2013 richting de cloud) maar dit was bijzonder verhelderend.
Microsoft heeft echt een goede klus gedaan om een goed evenement neer te zetten en ik kijk uit naar de volgende Exchange Conference (maar dat zal nog wel even duren).